Testy prováděné kanadským lékařem neprokazují, že vakcíny proti Covid-19 způsobují krevní sraženiny

Na různých webech (1, 2) se šíří vyjádření lékaře Charlese Hoffeho, který údajně testoval sám své pacienty. Tvrdí, že u 62 % zkoumaných se po očkování mRNA vakcínami objevily mikroskopické krevní sraženiny.

Naše hodnocení: neprůkazné, zavádějící

Podrobnosti: Odborníci upozorňují, že jeho studie nebyla provedena v souladu s vědeckou praxí a nebyla jakkoliv přezkoumána. Experti upozorňují, že samotné zvýšení hladiny D-dimeru není samo o sobě důkazem krevních sraženin. „Když jste očkovaní, často dochází k drobné zánětlivé odpovědi: máte zvýšenou teplotu, bolesti a podobně. Dokazuje to, že vakcína funguje. Zánětlivá reakce bude mít za následek zvýšenou hladinu D-dimeru, ale to neznamená, že dojde k trombóze,“ vysvětlila pro AFP Marie Antoinette Sevestre-Pietri, prezidentka Francouzské společnosti vaskulární medicíny. „Vysoká hladina D-dimeru neznamená, že máte trombózu. K potvrzení by byla nutná další vyšetření, například CT,“ souhlasil s lékařkou Nicolas Gendron, lékař na hematologickém oddělení pařížské nemocnice Georges-Pompidou.

Studie z června 2021 naopak zjistila, že mRNA vakcína Pfizer nezpůsobila u žádného sledovaného symptomatické trombotické příhody.

Zdroj: AFP

redakce
redakce

Za obsah odpovídá šéfredaktor webu Jan Cemper:
Redakce: https://www.fakticke.info/redakce/