Ne, koně nerozumí duhové vlajce na přechodu

V souvislosti s maďarským zákonem o zákazu propagace LGBT se šíří video, na kterém jsou zobrazeni policejní koně, kteří odmítají přejít přes duhový přechod.

Naše hodnocení: zavádějící

Podrobnosti: Reakce koní samozřejmě nemá nic společného s tím, že by se báli vyloženě symbolů LGBT, jak se snaží naznačit příspěvky zde a zde. Jde o klasickou strachovou reakci koní z neznámého. Kůň zpozoruje každý nepatrný pohyb předmětu, který leží na zemi. Vidí i takové pohyby, které člověk nepostřehne, např. pohyb listí, chvění papíru apod. Těchto pohybů se kůň často lekne a nečekaně uskočí. Kůň lépe než člověk diferencuje intenzitu světla. Náhlé změny světla působí na koně rušivě a vyvolávají strachovou reakci. To je i případ duhové vlajky na přechodu. Koně reagují na jinou intenzitu světla.

Při práci s koni je velmi důležité vždy koně nejprve s danou věcí na úvod seznámit a až poté jej s ní konfrontovat. Zde ovšem neměli policisté čas pro delší práci na seznámení s rušivým elementem.

„Já osobně jsem velmi kritický využívání koní do rušného městského prostředí. V České republice spíše používáme koně v klidnějším prostředí jako jsou parky. Výjimečně jsou také používány při různých demonstracích, ale ty koně mají speciální výcvik. Úplně se nedivím, že koně obrazec na silnici vyděsil. Rozhodně to však nemá nic společného s konkrétní symbolem na té komunikaci. Kdyby tam byla místo toho kanadská vlajka, koně to vyděsí zřejmě také,“ řekl nám telefonicky trenér koní, který má na starosti výcvik i služebních koní, Václav Strnad.

redakce
redakce

Za obsah odpovídá šéfredaktor webu Jan Cemper:
Redakce: https://www.fakticke.info/redakce/