Příspěvek o SPZ vozů z Ukrajiny je hoaxem

Facebookem se opět ve velkém šíří příspěvek, který má údajně přinášet horké informace z Prahy. Příspěvek tvrdí, že „nejvíce těch skvělých uprchlických vozidel značek BMV, Audi a Mercedes má SPZ z ukrajinských oblastí, kde válka není a ani nehrozí. Dnes v Praze nejvíce UA aut s SPZ začínající „BC“, což je oblast na úplném západě UA a přímo na hranicích se Slovenskem.“

Naše hodnocení: nepravda

Podrobnosti: Kontaktovali jsme Městskou policii hlavního města Prahy, zda mají statistiky o tom, že nejvíce ukrajinských aut má poznávací značku začínající „BC“. Městští strážníci nám toto telefonicky kategoricky odmítli. Žádné takové statistiky neexistují.

O věci už psal navíc i náš web Manipulátoři.cz.  „Na Ukrajině to funguje stejně jako v České republice. Když si koupíte automobil v bazaru, už nikdo vám na úřadu poznávací značku měnit nebude. Takže stejně jako člověk z Ostravy si může zakoupit automobil s plzeňskou SPZ, tak člověk z Mariupolu si může koupit s Lvovskou značkou. Navíc těch automobilů se značkami ze západní oblasti Ukrajiny je hodně, protože na Ukrajinu míří ojetá auta z Německa, Rakouska, Maďarska či Polska a registrována jsou obvykle v těchto oblastech. Zároveň musíme brát v potaz i fakt, že lidé na začátku války automobily ve velkém skupovali, protože se chtěli dostat za hranice a v přeplněných vlacích bylo čekání i několik dní,“ vysvětlil nám specialista na trh s ojetými vozy Václav Pokorný.

To, že někdo má automobil ze západní části Ukrajiny, tedy neznamená, že nebyl ohrožen válkou. Příspěvek navíc upozorňuje na to, že v Praze údajně převažují auta s SPZ „BC“. Jedná se o Lvivskou oblast. Zkratka „AT“ je zase zkratka Iwano-Frankiwské oblasti. Obě oblasti byly ostřelované ruskou armádou.

redakce
redakce

Za obsah odpovídá šéfredaktor webu Jan Cemper:
Redakce: https://www.fakticke.info/redakce/